Broccoli-oogst machine stapje dichterbij

Machine die het oogsten van broccoli ('Niet het mooiste werk') uit handen neemt is weer een stapje dichterbij. Met dank aan Stefan (23) en Thijs (25).

Stefan Zwagerman (23) uit Hoogkarspel en Thijs Bouwes (25) uit Schagerbrug waagden zich dit jaar aan een vraagstuk dat leeft in 'het wereldje'. Vijf vragen over wat de twee inmiddels afgestudeerde Inholland-studenten precies gedaan hebben.

De technische haalbaarheid onderzoeken van een machine die het selectief oogsten van broccoli mogelijk maakt. Met dat doel startte het lectoraat Robotica van Hogeschool Inholland - op initiatief van het telersnetwerk Vollegrondsgroente.net - in november 2020 het project Smart Farming Broccoli.

Vanaf afgelopen februari wijdden de vierdejaarsstudenten Stefan Zwagerman (werktuigbouwkunde) en Thijs Bouwes (technische informatica) hun afstudeerstage hieraan.

1 Hoe zijn jullie hier bij betrokken geraakt?

Stefan: ,,Ik werk al heel lang in de vakanties en op zaterdagen bij mijn buurman in de bloemkool en wilde eigenlijk voor die oogst iets verzinnen. Toen ik dat idee voorlegde aan het lectoraat kreeg ik te horen dat zij al benaderd waren om een onderzoek te doen op het gebied van broccoli. Dus ben ik daar bij aangesloten."

Thijs: ,,In het derde jaar van mijn opleiding technische informatica heb ik de minor 'smart farming peren' gevolgd. Tijdens dit project hebben we gekeken naar automatisering in de perenteelt. Dit project was onder begeleiding van Cock Heemskerk. Aan het einde van de minor heb ik bij hem gesolliciteerd, om mijn afstudeerproject in de broccoli te doen."

2 Waarom is er een machine nodig voor de oogst van broccoli?

Stefan: ,,Telers hebben steeds meer moeite om hier personeel voor te vinden. Het is zwaar en eentonig werk. Hollanders zullen het niet snel doen in ieder geval. De vraag is of er over tien jaar nog wel voldoende mensen voor zijn. Dus die machine moet er gewoon komen. Met een aantal prototypes wordt al gewerkt, maar die voldoen niet. Ze zijn te traag, niet betrouwbaar of ze werken niet selectief."

3 Wat hebben jullie precies gedaan?

Stefan: ,,Ik hield me bezig met het mechanische deel: het ontwerpen van een grijparm voor het ontbladeren, afsnijden en afvoeren van de broccoli. Ik heb uiteindelijk twee prototypes gemaakt. Een ring met daarboven twee borstels die kunnen zwenken en waarmee de bladeren worden verwijderd. En een mes met opvangbak waarmee de broccoli afgesneden en weggeworpen wordt. Het moet mogelijk zijn om dat in één keer uit te voeren, maar vanwege tijdgebrek heb ik ervoor gekozen om het in twee stappen te doen. Eerst de bladeren eraf, zodat je alleen nog de broccoli op een steel hebt. En dan het mes erlangs."

Thijs: ,,Mijn opdracht was om te onderzoeken hoe broccoli gelokaliseerd en geclassificeerd kan worden met behulp van een vision systeem, zodanig dat het selectief oogsten mogelijk maakt. Hoe zorg je dat een machine op het veld de broccolistronken met de juiste maat eruit pikt? Ik besloot daarvoor een camera te gebruiken die de broccoli van bovenaf scant en beoordeelt. Om dat te laten werken moet je onder meer de software voeden met informatie."

4 Jullie hebben de prototypes getest, hoe ging dat?

Stefan: ,,Ja op een perceel van Nico Hoogendoorn in de Wieringermeer. Hij zat als broccoliteler in de projectgroep die het onderzoek begeleidde. Het is natuurlijk altijd spannend of iets wat je hebt bedacht ook in de praktijk goed werkt. En het viel niet tegen. Het warme weer maakte het ontbladeren wat lastig doordat het gewas wat slap was, maar het afsnijden ging boven verwachting."

5 Jullie zijn beide met een dikke 8 afgestudeerd. En hoe gaat het nu verder?

Thijs: ,,Het lectoraat gaat verder met het Smart Farming Broccoli-project. Momenteel werken er meerdere stagelopers en afstudeerders aan onder begeleiding van Cock Heemskerk. Heel leuk dat wij hier ook een steentje aan hebben kunnen bijdragen."

Bron: NHD, 11 november 2021, Judit de Redelijkheid