Teler in beeld Santino de Wit


Hoe komt de West-Friese witte bloemkool op het bord? Santino de Wit over vruchtwisseling, stieken, naaien en afdekken van bloemkool en een vruchtbare bodem. "De vroege voorjaarsbloemkool hebben we 16 maart geplant. Voorvrucht was Facelia. Deze groenbemester stond nog groen, dat komt doordat we deze winter te kort nachtvorst hebben gehad het land is bewerkt door de loonwerker met een overtopfrees. 


De overtopfrees maakt de grond fijn zodat het plantje goed weg kant groeien. Na het planten zijn de plantjes afgedekt met klimaatdoek.Om ze te beschermen tegen de kou om zo een warm klimaat te creëren. We hebben 2 weken koud weer gehad, waardoor de planten zich weinig ontwikkelden. Op 9 april hebben we planten beregend om de plantjes op te frissen. Ondanks de droogte is de grond nog vochtig door een hoge organische stof en fijne structuur. Daardoor droogt de grond minder snel in en hoef je minder vaak te beregenen. 


23 april is het klimaatdoek eraf gehaald om het onkruid mechanisch te schoffelen, zodat deze plantjes ongestoord verder kunnen groeien. Dezelfde dag is het klimaatdoek weer terug gelegd om zo weer een warm klimaat te creëren. Nu kunnen ze nog 2 weken onder doek blijven om meer blad te vormen. Dan hopen we rond half mei de eerste voorjaarsbloemkool te snijden." "De winterbloemkool wordt gestiekt omdat ze anders geel worden en dan zijn ze onverkoopbaar. Er moet niet te vroeg worden gestiekt, anders breken de stieken en dan worden ze alsnog geel. Bij het vormen van de bloemkool moet er beregend worden om zo een mooie vorm en frisse uitstraling te krijgen." 


Santino de Wit, Z.A. de Wit en Zonen, Hoogkarspel
Meer telers in beeld vindt u op ons Youtubekanaal Teler in Beeld