Relatie tuinder afzet en duurzaamheid

Afgelopen jaar hebben de deelnemers van het Spruiten-collectief de kans gekregen om mee te doen aan de enquête van de Agro-Nutri monitor 2021. Het grootste deel van de leden hebben de kans gepakt om de eigen ervaringen met duurzaamheid en afzet in te vullen in deze enquête.

Deze enquete aangevuld met een aantal verdiepingsgesprekken heeft geleid tot een rapportage. Deze is onlangs opgeleverd. In deze rapportage worden een aantal (deel)sectoren uitgelicht waaronder de spruitenketen. Belangrijke conclusie is dat het grootste deel van de duurzaamheidsinspanningen verricht wordt middels het PlanetProof label. Echter relatie van duurzaamheidsinspanningen en meerwaarde blijkt uit de rapportage lastig te benoemen. 

De vergelijking met andere agrarische producten blijkt slecht mogelijk omdat alle ketens anders georganiseerd zijn. Spruiten zijn onderdeel van een retailmarkt en een product als uien is een wereldwijd exportproduct. De invloed van de retail op de spruiten is groot los van het aanbod. Bij de uien heeft de mondiale productie het grootste effect op de prijsvorming en heeft de retail niet van invloed.

De rapportage is de downloaden via de link.