Demonstratie volautomatische plantmachine

Op donderdag 22 juli kwamen telers bijeen bij vollegrondsgroentetelers Peter en Dave Appelman in Stompetoren voor een demonstratie van hun nieuwe volautomatische zelfrijdende Ferrari plantmachine. 

De Ferrari plant acht rijen tegelijk en kan tot 4.500 planten per rij per uur in de grond zetten, ofwel in totaal 36.000 planten per uur. Dat kan in principe met één persoon op de machine.

 De 8 plantelementen staan op 60 cm regelafstand en worden automatisch gevuld door 4 robots. Het extra grote plateau achterop is hydraulisch opklapbaar en kunnen meerdere pallets plantmateriaal op staan. Een bijzondere optie is de weg draaibare achterwielen waarmee de machine ruim binnen de maximaal toelaatbare transport breedte valt. Er is een vloeibaar bemesting systeem opgebouwd welke nauwkeurig de juiste hoeveelheid bemesting toe kan dienen bij de plantjes. Ook is er een SPP (Shot Per Plant) opgebouwd welke 1 ml vloeistof per plant toedient tijdens het planten. Rondom en in de huif is voldoende LED verlichting om ook in de donkere uurtjes door te kunnen werken.

Het belangrijkste werk is de aanvoer van trays met planten in de vier stations. In de praktijk wordt echter met twee personen gewerkt. Voorheen, bij het planten met een conventionele halfautomaat, waren tien personen nodig.

Behalve voor broccoli wordt de door Nanne Kooiman in Andijk geleverde zelfrijder gebruikt voor sluit- en bloemkool. De bijeenkomst was georganiseerd door Vollegrondsgroente.net.