Geautomatiseerde carrouselplanter

Een gerobotiseerde plantunit opbouwen op een bestaande halfautomatische planter. Dat is het eenvoudige idee van Transplanting services. Rob Tolenaars en Peter van Rijckevorsel van Transplanting services laten de uitwerking van dit idee zien. In het Brabantse Rijsbergen tonen de heren een robotunit van circa 300 kg opgebouwd op een carrousel plantmachine die de carrousel vult met koolrabiplantjes. Met deze opzet wordt simpelweg het handwerk van het inzetten vervangen door een automaat. Aan de planttechniek wordt niets veranderd en niets aangepast.


Eenvoud

Transplanting services kent een historie sinds begin jaren negentig. Toen is Tolenaars al de wereld afgereisd om de automatische planttechniek onder de aandacht te brengen. Inmiddels zijn in veel landen en veel gewassen plantmachines van Transplanting services in de praktijk geïnstalleerd. De techniek berust op een principe met zo min mogelijk handelingen. Vier grijpers in de vorm van een pen halen het trayplantje uit de trayplaat en laten deze in een plantkoker vallen. In het geval van de opbouwmachine op de halfautomaat is de plantkoker boven de carrousel gepositioneerd. Een sensor 'ziet' of de plaats in de carrousel leeg is. Tolenaars noemt deze automatische module 'Clip on'. Daarmee verwijst hij naar het opzetten van de automaat aan halfautomatische plantmachines. Hij benadrukt dat de opbouw met 4 bouten vastzit en naar behoefte er weer van af kan worden gehaald. De machine hoeft niet te worden verbouwd en het plantmechanisme wordt niet aangepast.


Opbouw

"De gegarandeerde capaciteit van de automaat is 5.000 planten per uur." Tolenaars en Rijckevorsel hebben vertrouwen in de techniek. "De techniek is bewezen en de capaciteit is berekend op basis van ruime praktijkervaring". De potentiele gebruikers van de 'Clip on' automaat zijn telers die recent een half automatische planter hebben aangeschaft en niet toe zijn aan een volledig nieuwe volautomaat. De aanschaf van een opzetmodule is een reële optie voor telers die wel een stap naar automatisering willen zetten maar niet toe zijn aan een volledig nieuwe machine.


Dit seizoen

Transplanting services heeft de machine in eigen huis ontwikkeld. Onderdeel van het team zijn zowel programmeurs, tekenaars als techneuten die de ideeën in de praktijk kunnen bouwen. Tolenaars wijst naar een aantal units van de 'Clip on' machine en voegt toe: "de 'Clip on' automaat is uit voorraad leverbaar. Dit plantseizoen kan nog geautomatiseerd geplant worden."

Naast de voorraad is ook een volledig automatische plantmachine in opbouw te zien bestemd voor bladgewassen op bedden. De machine in opbouw gaat drie bedden tegelijk planten met 5 rijen per bed. Tolenaars heeft daarbij een aandachtspunt: "de machine is bestemd voor het Verenigd Koninkrijk. Daar zijn ze grotendeels afgestapt van de perskluiten en dat biedt veel meer mogelijkheden voor automatisering." Een stap die in Nederland nog gemaakt moet worden maar waar Tolenaars inmiddels al uitgebreide ideeën en prototypes voor ontwikkeld heeft.

Automatisering hoeft niet altijd een grote systeemverandering in de bedrijfsprocessen te betekenen. Eenvoudige oplossingen maakt automatisering voor iedere teler bereikbaar. Transplanting services laat zien dat de focus van automatisering niet hoeft te liggen in grootschalig werken met volledig nieuwe machines. Ombouwen van bestaande machines om de schaarse arbeid te gebruiken voor andere processen, blijkt ook mogelijk. Dat laat Transplanting services zien met de opbouw van een robot op bestaande halfautomatische plantmachines.