Innovatie in een wonderkorreltje bij herinplant van asperge


Organische meststoffenfabrikant DCM introduceerde in augustus 2019 hun nieuwe innovatie op het gebied van herinplant van asperges: DCM INSTANT TD®. Volgens DCM een waardevolle aanvulling op de bestaande DCM VIVISOL®, die vooral bij nieuwe aanplant wordt toegepast, en een antwoord op de vele vragen uit de praktijk wat met herinplant te doen. Twan Wubbels van DCM deelt de INS&OUTS met vakblad 'v/d Grond'.

Herinplant
Dat DCM ruim 50 jaar ervaring heeft in het produceren van organische meststoffen, biostimulanten en bodemverbeteraars, is vaker in dit blad omschreven. De intrede van DCM in de aspergemarkt is inmiddels circa 7 jaar geleden. Waar gestart werd met de organische meststoffen als basisbemesting na de oogst, volgde al snel een waardevolle toepassing bij aanplant van asperges: DCM VIVISOL®. Ook hierover heeft in vakblad 'v/d Grond' al het een en ander gestaan waarmee de toegevoegde waarde bij nieuwe aanplant werd omschreven.
Volgens Twan Wubbels is de innovatieve DCM INSTANT TD® een logisch vervolg: "Door actief te zijn in de aspergesector, vangen we veel geluiden op uit de markt. Regelmatig kregen we de vraag wat te doen bij herinplant van asperges. Daar zijn we mee aan de slag gegaan".

Biostimulant
Augustus 2019 introduceerde DCM daarom DCM INSTANT TD®, waarvan de introductie tegelijk kwam met de RHP-certificatie voor toepassing in het substraat. In aspergeteelt wordt daarmee ingezet op herinplant, maar ook in de aardbeienteelt en bij de aanplant van onder andere blauwe bes heeft DCM INSTANT TD® een meerwaarde.
DCM INSTANT TD® is een biostimulant op basis van meerdere Trichoderma stammen, geënt op plantaardige grondstoffen. De organische component (de plantaardige grondstoffen) dient als het ware als een 'voedingspakketje' voor de Trichoderma-stammen, indien nog onvoldoende wortelexudaten of andere voedingsbronnen aanwezig zijn. Deze combinatie met de microbiële component (de meerdere Trichoderma-stammen) vormt een uniek product waarmee voordelen te behalen zijn in de startfase na het planten.

Groeistimulans
Twan Wubbels: "De meerdere Trichoderma-stammen in INSTANT TD® zijn geselecteerd om te functioneren binnen een zeer breed klimaat, van 'koude teelten' in de vollegrond, tot en met de 'warme teelten' in pot. Tevens heeft elke Trichoderma-stam zijn eigen biostimulantenwerking, waardoor het product een zeer breed toepassingsgebied kent."
Daarnaast geeft DCM aan dat de stammen zijn geselecteerd op hun koloniserend vermogen rondom (jonge) plantenwortels: alle stammen in DCM INSTANT TD® zijn in staat om in zeer korte tijd het worteloppervlak te koloniseren. Dit zorgt voor een betere water- en nutriëntenopname wat resulteert in wortel- en groeistimulans. Deze verhoogde voedingsefficiëntie zorgt er daarnaast voor dat een aspergeplant beter bestand is tegen abiotische stress.

Verdeling
Ook DCM INSTANT TD® is er, net als DCM VIVISOL®, in het MINIGRAN-korreltje: een 100% homogeen, stofvrij microgranulaat dat voor een optimale verdeling rondom het wortelgestel zorgt tijdens het planten. Wubbels: "Praktisch alle loonwerkers in Nederland die actief zijn in de aspergeteelt, hebben hun plantmachine voorzien van een geschikte granulaatbak om INSTANT TD® bij herinplant (of VIVISOL® bij nieuwe aanplant) toe te voegen. Ook diverse plantenkwekers hebben hun plantmachine, welke zij verhuren bij de aankoop van aspergeplanten, voorzien van zo'n granulaatbak. Dit maakt de toepassing voor de (productie)teler laagdrempelig en praktisch.
Daar waar bij VIVISOL® met een optimum aan dosering bij nieuwe aanplant van 500 kg/ha wordt gewerkt, is door DCM onderzocht dat een dosering van 125 kg/ha INSTANT TD® bij herinplant voldoende is om het gewenste biostimulanten-effect te bereiken.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden met DCM INSTANT TD® bij herinplant of DCM VIVISOL® bij uw nieuwe asperge-aanplant? Neem dan contact op met Twan Wubbels: 06-82756315 of @: twu@dcm-info.nl