Gewasinfo bladgewassen maart 2025

Meetrevolutie

De meetrevolutie maakt dat we een suikerklontje in het IJsselmeer kunnen aantonen. Het gebrek aan scheikundig inzicht maakt dat de maatschappij bang wordt om dik te worden als er onverhoopt een slok uit het IJsselmeer wordt genomen. Dat is de strekking van het verhaal van Simon Rozendaal op de bladgewassendag afgelopen maart. Rozendaal is als scheikundige goed op de hoogte van chemische stoffen en kan als geen ander de risico's van chemische verbindingen inschatten. Door de meetrevolutie die zich afgelopen 40 jaar heeft voltrokken kan de kleinste hoeveelheid worden aangetoond. De onkunde in de samenleving creert angst voor chemie. Rozendaals conclusie is vooral een hart onder de riem van de slatelers: niet eten van groente is vele malen schadelijker dan groente met minimaal residu.Andere perspectieven zitten in zaadbehandeling met 'groene middelen'.

Ingehaald door de realiteit

De bladgewassendag waar Rozendaal optrad was gericht op het innovatievermogen van de bladgewassensector. Het programma duurzame teelt van bladgewassen en knolselderij is afgerond. De lessen uit dit onderzoeksprogramma moeten in het vervolgproject worden uitgevoerd. De belangrijkste les is dat een onderzoeksprogramma slecht te plannen is. Vijf jaar geleden was de belangrijkste focus het ontwikkelen van een toekomstbestendig teeltsysteem. Een teeltsysteem dat als basis staat voor nieuwe technieken en als belangrijk communicatiemiddel naar de afnemers. De realiteit is dat het onderzoek is ingehaald door maatschappelijke ontwikkelingen en door de natuur. De maatschappij in de vorm van de overheid dwingt toelatingshouders te kiezen voor niet uitontwikkelde oplossingen in de vorm van natuurlijke bestrijders of planversterkende biostimulanten. De natuur haalt de teeltpraktijk in door het ontwikkelen van nieuwe bremiafysio's. Omstandigheden die het onmogelijk maken om met het gereedschap dat nu voor handen is fatsoenlijke sla te telen. 

Aandacht

Een constatering die kan leiden tot neerslachtigheid maar de telers op de bladgewassendag kozen de vlucht naar voren. "We gaan laten zien hoe het teeltsysteem van de toekomst er uit ziet." Een houding die resulteert in de verschillende acties met het thema 'de sla raakt op'. Zowel de publiciteit van de leaflet in de zomer van 2024 als de petitie in de Tweede kamer hebben de aandacht gevestigd op de uitdagingen van de slateelt. Deze maatschappelijk en politieke aandacht is de basis voor de invulling van het vervolg onderzoek.

Slateelt in 2030

'De slateelt in 2030 met de kennis van het teeltsysteem dat we nu hebben.' Is de basisgedachte voor uitvoering in 2025. Dat betekent een teelt op semipraktijkschaal zonder systemische insecticide, zonder een breed pakket herbiciden en rekeninghouden met nieuwe fysio's voor Bremia. En ook de toevoeging van alyssum als waardplant voor zweefvliegen. Dit onderzoeksobject in zowel Noord als Zuid Nederland aanleggen en intensief monitoren op ziektes. Belangrijke monitoring is ook het beschrijven van productkwaliteit. Dat leidt tot aangepaste specificaties die worden neergezet als de 'nieuwe standaard'. De onderzoeksobjecten worden gebruikt om zowel afnemers als maatschappij te laten zien hoe de 'nieuwe standaard' van de bladgewassenteelt er uit ziet. Aan de betrokkenheid van afnemers, maatschappij en overheid wordt intensief actie gezet. Deze opzet laat een teeltsysteem zien zonder ontwikkeling.

Parallel hieraan worden enkelvoudige onderzoeksobjecten opgezet met innovatieve oplossingen die op middellange termijn effectief zouden zijn. 

Werkgroep

Naast het opdoen van kennis is een belangrijk doel van deze opzet het betrekken van stakeholders en een inhoudelijke discussie opstarten over de 'nieuwe standaard'.

Onderdeel van het onderzoeksprogramma is een gemotiveerde werkgroep die meebeslist over de onderzoeksobjecten en die actief meestuurt gedurende het seizoen. Iedereen die actief mee wil denken en mee sturen over de toekomst van de slateelt wordt opgeroepen deel te nemen aan de werkgroep. Dat kan door aan te melden op werkgroep@bladycol.nl


gewasinfo@Vollegrondsgroente.net is de berichtenservice van www.vollegrondsgroente.net. Redactionele op en aanmerkingen, persberichten, achtergronden en actualiteiten redactie@vollegrondsgroente.net

Uitgever: XPlant.nl bv, Bollenmarkt 7m, 1681 PJ Zwaagdijk-Oost, kantoor@vollegrondsgroente.net

- Aanmelden voor automatische updates kan op kantoor@vollegrondsgroente.net

- Uitschrijven? Geen probleem, stuur een mail naar kantoor@vollegrondsgroente.net en u wordt direct uitgeschreven.

Copyright:

Alle rechten voorbehouden. De gegevens uit deze uitgave mogen gebruikt worden doch uitsluitend met bronvermelding. Uitgever en auteurs verklaren dat deze nieuwsbrief op zorgvuldige wijze en naar beste weten is samengesteld, echter kunnen de uitgever en de auteurs op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van de informatie in nieuwsmail vollegrondsgroente.net. Uitgever en auteurs aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebasseerd zijn op bedoelde informatie.