Plantversterkers en biostimulanten

05-05-2020

Op deze website en ook in onze printuitgave 'v/d Grond' staan regelmatig verhalen  over plantversterkers. De zoektocht naar stoffen die planten 'weerbaar' maken is feitelijk nieuw in het optimaliseren van plantengroei. Een nieuw spoor met nieuwe vragen. Maar tegelijkertijd een spoor dat in allerlei visies wordt onderstreept.

Weerbare planten, weerbare teeltsystemen, en vitale plantengroei. Kreten die naar voren komen in visies van topsector, ministerie van LNV en lobbyclubs. Echter wetgeving blijft achter. Plantversterkers zijn geen meststoffen en zijn geen gewasbeschermingsmiddelen. Toch is de inzet van plantversterkers noodzakelijk in de zoektocht naar optimale productie en een weerbaar teeltsysteem is het een antwoord op het maatschappelijk vergrootglas op de agrarische sector.

Partijen die plantversterkers 'framen' als gewasbeschermingsmiddel omdat ze een effect hebben op ziekten werken nieuwe ontwikkeling tegen. De zoektocht naar rendabele oplossingen voor optimale productie is ingewikkeld. Daarbij moeten we open staan voor nieuwe wegen. Deze wegen afsluiten door verkeerde naamborden zet mogelijkheden stil en versterkt het maatschappelijke sentiment waarbij de sector afhankelijk zou zijn van chemie. Wetgeving loopt nooit voorop. Noviteiten plaatsen in oude wetgeving zet alle innovatie op slot. En dat kunnen we nu net niet gebruiken.

Onderzoek alles en behoudt het goede ook als het om plantversterkers gaat die niet binnen achterhaalde wetgeving passen.

Ulko Stoll