Limgroup gedreven gastheer voor Aardbeien Demodag

Na een jaar uitstel kan de Limgroup eindelijk uitpakken. Jos Aben en John Schoeber van de Limgroup tonen zich vooral ongeduldig om het gastheerschap van de Aardbeien Demodag in te vullen. De Aardbeien Demodag wordt dit jaar gehouden in Horst op het terrein van de Limgroup.


Alles zichtbaar

De Aardbeien Demodag is een netwerkdag die plaatsvindt met een koppeling aan demonstraties en onderzoek. Dit jaar wordt netwerken gekoppeld aan veredeling. Het gastheerschap van de Limgroup biedt uitgebreid de mogelijkheid om de huidige veredelingsfocus van aardbeien te belichten. En Limgroup toont zich een royale gastheer: "We laten alles zien" aldus commercieel manager Schoeber. De selectiekassen, de veredelingsruimtes, de laboratorium en uiteraard de vermeerdering, alles zetten we open en alles maken we voor de bezoekers zichtbaar. De bezoekers worden met electrokarren het gehele terrein van de Limgroup rondgeleid. Daar staan uiteraard kassen maar ook stellingen met de selecties van nieuwe kruisingen aldus Product Lead Strawberry Jos Aben.Betrouwbaar

En uiteraard Limalexia, vertelt een trotse Aben. "De verwachtingen die we hadden bij de introductie van Limalexia 3 jaar gelden, zijn uit gekomen. We hebben Limalexia lang getest in vele situaties en onder grote druk van allerlei ziektes. Vanuit dit proces hadden we bij de introductie het volle vertrouwen in Limalexia als allround ras dat weerbaar is tegen ziektes." En dat vertrouwen heeft het ras waar gemaakt. Als nieuwe toetreder in de aardbeienmarkt benadrukt de Limgroup dat de rassen van Limgroup betrouwbaar zijn en gedegen getest. "Met Limalexia laten we dat zien." Ook het kortedag ras Limvalnera bedoelt voor Zuid Europa voldoet aan dezelfde eisen als weerbaarheid en betrouwbaarheid.


"weerbaarheid en smaak"


Product

De mannen hebben moeite om bij het begrip ras te blijven. Ze praten automatisch over Limalexia als 'product'. Daarmee bedoelen ze dat naast de aardbeienplanten ook een teeltrecept dat onderdeel is van het 'product' inclusief een selectie van vermeerderaars die passen bij de invulling van het gehele 'product' Limalexia. En essentieel onderdeel van het 'product' is de smaak. In de selectie van nieuwe veredelingsvarianten staan twee aspecten voorop waar nooit concessies aan mogen worden gedaan aldus Aben: "weerbaarheid en smaak". Alleen selecties die weerbaarheid laten zien en goed scoren op smaak mogen naar de volgende selectiefase. Selecties zonder een van beide eigenschappen verdwijnen in de prullenbak.


Panel

Inmiddels heeft Limgroup een uitgebreid smaakpanel ingericht waarvan de basis ligt bij medewerkers en relaties. Het smaakpanel is dusdanig representatief dat de score van dit panel vergelijkbaar is met de score van de smaakpanels van diverse retailorganisaties. Een goede basis om betrouwbare smaak selectie te maken. Voor de selectie op weerbaarheid verteld Aben dat de nieuwe selecties bewust onder slechte omstandigheden worden geteeld met een grote kans op aantasting van schimmels en insecten. Daarbij wordt er in het gehele veredelingsproces zo min mogelijk gebruik gemaakt van synthetische gewasbescherming. De toekomst zit in een 'groene' benadering aldus Aben. Deze teeltmethode voor selecties leidt tot de selecties die hun natuurlijke weerbaar tonen. En dat is de basis voor verdere beoordeling. Ook deze 'groene' benadering is onderdeel van het product Limalexia. Stimuleren van weerbaarheid ter voorkoming van aantasting is onderdeel van het totale product.


Nieuws

De selectiekassen en de selecties op stellingen zijn op de Aardbeien Demodag te zien en open voor bezoekers. Maar dat niet alleen: er is ook nieuws. Op de Aardbeien Demodag introduceert Limgroup een aanvullend ras op het rassenpakket. Een nieuwe aardbeien ras met een uitmuntende smaak voor de najaarsteelt in de kas. Wederom een ras dat afgelopen jaren uitgebreid getest is. Uit deze testen blijkt dat dit nieuwe ras is geen allrounder zoals Limalexia maar bij uitstek valt in een smaaksegment voor het najaar. De Limgroup mannen staan te popelen om de bezoekers te ontvangen op 3 september op de Aardbeien Demodag.

 

Aardbeiendemodag

Vrijdag 3 september 2021, 10.00-17.00 uur.

Veld Oostenrijk 13, 5961 NV Horst