Puzzelen met bloemkoolrassen

De eerste veldbijeenkomst in Coronatijdperk van Vollegrondsgroente.netvond plaats in de bloemkool. Mooi binnen het protocol van 30 mensen en een ongebruikelijke procedure van opgave vooraf, werd binnen het protocol een veldbijeenkomst gehouden.

Het moment was, weliswaar door omstandigheden, goed gekozen om de bloemkool, opgekweekt op 6 en 4 cm potten, te vergelijken. De plantdatum voor beide potmaten was 17 maart en zoals te verwachten waren de rassen met de 6 cm potten al voor een groot deel geoogst. De bijeenkomst vond plaats 86 dagen na planten.


Praktijktoets

In de rassen vergelijking hebben de veredelaars 30 objecten ingebracht met rassen die dicht bij commercialisatie zitten. De kerngroep bloemkool heeft met ondersteuning van Vollegrondsgroente.nethet initiatief genomen tot de rassenvergelijking en als kader aangegeven dat de vergelijking vooral een praktijktoetsing is met rassen die binnen zeer korte termijn op de bloemkoolbedrijven ingezet kunnen worden. De grote potten zijn op een plaats uitgezet bij P.N. Slagter en zijn gedurende de groeiperiode drie maal beoordeeld. In de twee weken voorafgaand aan de bijeenkomst zijn de bloemkolen die de goede maat hadden geoogst. Daardoor was een goed beeld te zien van de rassen die binnen de 86 dagen klaar zijn en de rassen die nog niet klaar zijn. Wel is de conclusie dat de rassen die nog niet geoogst waren nagenoeg groot genoeg waren.


Bedrijfsspecifiek

In de beoordeling bleek dat de rassen allemaal voldoen en allemaal goede en acceptabele kool leveren. De verschillen tussen de rassen zijn klein. Dat betekent dat het vooral een puzzel is om een sluitend oogstschema te maken. Daarbij zijn er diverse mogelijkheden: met de inzet van vroege rassen al dan niet in 6 of 8 cm potten is er een stuurmogelijkheid ook het gebruik van vervroegingsdoek is een stuurmechanisme. Al is de inzet van doek noodzakelijk voor wildafweer. Een puzzel met rassen en potmaten is een bedrijfsspecifieke aangelegenheid die aan moet sluiten bij grondsoort, al dan niet naaien, personeel en afzetmogelijkheden.Het feit dat zeven veredelaars bezig zijn met bloemkoolveredeling en in staat zijn om goede rassen te ontwikkelen laat zien dat de bloemkoolteelt interessant genoeg is en dat rassen nog potentie hebben om te verbeteren. Rassenvergelijking en overleg met de gebruikers zijn een goed instrumenten voor keuzes in commercialisatie en veredeling.

Opmerkingen

Getoonde rassen met gemaakte opmerkingen tijdens de bijeenkomst. De oogstpercentages zijn schttingen op het oog:Sevilla (Bejo) 6 cm: veel blad. 30% geoogst

Alcala (Bejo) 4 cm: egale kool, 10% geoogst
Starway/E692 (Enza) 4cm: 10% geoogst
Elintos (Enza) 6 cm: 30% geoogst
Elintos (Enza) 4 cm: grotendeels leeg
Solida (Hazera) 4 cm: 10% geoogst
Tirza (Hazera) 4 cm: gesloten kool, 10% geoogst
Prudentia (Rijk Zwaan) 6 cm: 30% geoogst
Prudentia (Rijk Zwaan) 4 cm: 10% geoogst
RZ26-194 (Rijk Zwaan) 6 cm: praktijk ervaring wisselend, grotendeels geoogst
RZ26-194 (Rijk Zwaan) 4 cm: 10% geoogst
Arienzo (Rijk Zwaan) 6 cm: opstaand blad, 30% geoogst
Arienzo (Rijk Zwaan) 4 cm: breed blad, 10% geoogst
Alston (Sakata) 6 cm: 50% geoogst
Alston (Sakata) 4 cm: 10% geoogst
Albeni (Seminis) 6 cm: grotendeels leeg
SV 5777 (Seminis) 4 cm: alternatief Brunel, 10% geoogst
SGC 1011 (Syngenta) 6 cm: grotendeels leeg
Speedster (Syngenta) 6 cm: grotendeels leeg
Ansaria (Syngenta) 4 cm: 10% geoogst
Bering (Syngenta) 4 cm: 30% geoogst
SGC 1011 (Syngenta) 4 cm: 70% geoogst
Easytop (Syngenta) 6 cm: 70% geoogst
Easytop (Syngenta) 4 cm: bijna leeg. 90% geoogst
Easytron (Syngenta) 6 cm: 80% geoogst
Easytron (Syngenta) 4 cm: volledig geoogst
Aerospace (Syngenta) 4 cm: hoog blad, 10% geoogst
Speedstart (Syngenta) 4 cm: 90% googst
Guideline (Syngenta) 4 cm: compact, 10% geoogst

Cleozil/2101 (Syngenta) 4 cm: knolvoet resistent, 10% geoogstkst hier invullen...