Rassendemo op onderzoeksveld

De rassendemo's op de peendagen van afgelopen jaren, maakten altijd de tongen los. Het grote aandeel van een enkel ras biedt voordelen. De gehele sector heeft immers geleerd hoe er mee omgegaan moet worden. Maar een enkel ras creëert ook een bulkmarkt waarin de diverse partijen onderling uitwisselbaar zijn. Andere rassen bieden mogelijkheden in de markt om te differentiëren en specifieke markten te bedienen. Inzicht in nieuwe rassen is daarom belangrijk en een rassendemo is dan ook in 2022 weer onderdeel van het onderzoeksveld peen in Dronten.

De rassen die te zien zijn, zijn ingebracht door Takii en Carosem. Het gaat hierbij om de Takii rassen Rapier en Gladius. Deze rassen gaan de bewaring in en daarna wordt de opbrengst en kwaliteit vergeleken met Nerac. Carosem laat de rassen Calindor, Bengala en Cariana zien op de peen dag op 5 oktober in Dronten.

Carosem

Carosem is in de 2e helft van de jaren negentig opgericht om het Europese peen veredelingsprogramma van Pioneer uit te voeren. De rassen die op het Onderzoeksveld peen liggen zijn gericht op het segment van de B-peen en B/C peen. Bart Hesen van Nederlandse vertegenwoordiger Chicosem licht toe:

Bengala is een ras met sterk en robuust loof, sterk tegen alternaria en voor lange bewaring. Bengala is met name geschikt voor de markt van B/C peen.

Cariana is een nieuw ras van Carosem, groeit zeer uniform en de wortel is net iets langer dan de huidige B-peen standaard.

Takii

Takii werd opgericht in 1835 en begon als een zaadwinkel in Kyoto waar zaden voor lokale groenten werden verhandeld. In 1920 begon Takii zaden naar het buitenland te exporteren en na 1926 richtte het een internationale divisie op. Na de Tweede Wereldoorlog richtte Takii zich op het ontwikkelen van zaden van topkwaliteit, opzetten van nieuwe distributienetwerken en creëren van nieuwe promotiemethoden. Hierdoor kreeg het erkenning als een van de toonaangevende bedrijven in de zaadindustrie. Tot op de dag van vandaag ligt onze kracht in onze ervaring en authenticiteit. Wat we nu creëren, is gebouwd op een fundament van een opmerkelijk grote verscheidenheid aan rassen, technieken en kennis die we de afgelopen 183 jaar bijeen hebben gebracht. Door innovatie die wordt gedreven door zorg, precisie en authenticiteit zijn we uitgegroeid tot de experts die we vandaag de dag zijn. Takki presenteert de rassen: Rapier en Gladius.