Sakata Field Days 2022

Sakata heeft een grote diversiteit aan producten op het proefveld in Zwaagdijk staan. De gewassen en de rassen zijn te bezichtigen en zullen worden toegelicht door de medewerkers van Sakata.


Pompoenen

Bij Sakata ligt de focus dit jaar op het pompoenenassortiment, zoals halloweenpompoenen, butternuts, hokkaido- en spaghettipompoenen. Het reeds bekende butternutras Mieluna is sneller dan het huidige assortiment van Sakata. Mieluna toont een goede vruchtkwaliteit, donkeroranje vruchtvlees en een gemiddeld stukgewicht van 1,1 à 1,2 kg. Naast de bekende Halloweenrassen Spyro F1, Flynn F1, Boomer F1, Terrafin F1 zijn ook de nieuwe Halloweentypes SQ122411 F1 en de SQ103047 F1 te zien. Deze pompoen heeft een diep bruinoranje buitenkant, ronde langwerpige vorm, stukgewicht van 4.5 tot 6 kg en is gemakkelijk te snijden. Een nieuwe spaghettipompoen is de SQ 120300 F1 die een mooie heldergele kleur heeft, een stukgewicht van 1.0 - 1.5kg, is uniform en past uitstekend in het supermarktschap. De SQ220002 F1 is een nieuwe mini pompoen voor de magnetron. De vruchten wegen ca. 350 gr, hebben een oranje achtergrond met gele rimpels. De vorm is plat en rond, zijn zeer smakelijk en geven een hoge opbrengst. De SQ520001 F1 is een nieuwe zoete groene Kabocha met een goede shelf life en hoge productie.


Broccoli

In broccoli is de BRO03163 F1 te zien. Een nieuw veelbelovend ras met een hoge schermpositie, mooi gevormd scherm en een sterke gewasgezondheid. Geschikt voor de nazomer en herfstteelt voor de verse markt. Ook de nieuwe paarse broccoli Purple Magic F1 is te zien. Dit ras toont een heel mooie paarse kleur op het hoofdscherm en de stengel. Geschikt voor de nazomer, - herfstteelt en begin winterteelt voor de verse markt. Advies om te oogsten bij 400 gram. Anthocyanen zijn natuurlijke kleurstoffen en zeer gezond!


Bloemkool
In bloemkool is de nieuwe paarse bloemkool Purpurina F1 te zien. Een snelle bloemkool, intens paars, mooie ronde roos en aantrekkelijke presentatie. Dit ras kan geteeld worden van het voorjaar tot in de herfst.


Bosui

Bosui wordt steeds populairder in de Nederlandse keuken en op de Nederlandse velden. Inmiddels zijn de Sakata rassen Buzi F1 en Interstellar F1 gevestigde namen. Beide rassen hebben een mooie bladkleur, een opgerichte bladstand, een goede plantlengte, dikke waslaag,en een goede plantstevigheid. Beide rassen zijn zeer productief met een gunstige maatsortering, Bovendien zijn ze makkelijk te oogsten en te schonen. Ook is het nieuwe ras BUN02984 te zien. Belangrijkste kenmerken van dit ras zijn: zeer breed inzetbaar, donkergroene bladeren, goede verhouding blad en schacht en zeer uniform.


Spinazie
In het baby leaf segment toont Sakata gladde, gesavooide en oriëntaalse types. Naast het gewaardeerde zomerras Helios F1 zijn er een tweetal nieuwe rassen, de Peridot F1 en Jaspe F1 te zien. Beide rassen hebben een resistentie tegen valse meeldauwfysio 1-19 met een goede schottolerantie. In het oriëntaalse type is er een scala aan hybriden te zien.


Radijs

In radijs zijn te zien het inmiddels bekende ras Crunchy King F1 en Crunchy Royale F1. Beide radijsrassen hebben een sterke schil. Daardoor zijn ze in de verwerking minder gevoelig en hebben ze ook een krokantere beet. Crunchy King heeft een mooie vorm en een intens rode schil, terwijl de binnenin helder wit is. Beide rassen doen het goed in alle teeltseizoenen waardoor de teler een hoge flexibiliteit heeft. Onze nieuwste ras RAD03000 F1 is ook te aanschouwen. De verwachtingen zijn hoog van deze rode radijs met een zeer mooie interne en externe kleur. De eerste resultaten zijn veelbelovend.


(Rode) biet

Op het veld staan naast de commercieel succesvolle Cardeal F1, Kestrel F1 en Chioggia Guardsmark ook drie nieuwe rassen rode biet: Aurora F1, BRR19000 F1 en de BE10910 F1. Het nieuwe ras Aurora F1 is geschikt voor industrie en heeft naast rhizomanie- resistentie een hoog suikergehalte gekoppeld aan goede bewaarbaarheid. DE BRR19000 F1 is een mooie, donkerrode uniforme biet met sterke toppen en is breed inzetbaar. BE10910 F1 is een aantrekkelijk donkerrode biet, geschikt voor de versmarkt en de industrie. Onder warmere omstandigheden geeft de BE10910 F1 de beste opbrengst.

Sakata velddagen

Locatie:

Tolweg - Hoek De Gouw

1681 ND Zwaagdijk Oost