Stevig acryldoek

Het oprollen van vervroegingsdoek leidt te vaak tot gaten en scheuren". En dat betekent in de praktijk meestal weggooien en nieuwe kopen. Rob Gevers van Agrifirm herkent de uitdagingen in de teelt van groente en weet vanuit de praktijk welke frustraties op het vollegrondsgroentebedrijf voorkomen. In zijn rol als teeltbegeleider wijst hij op de noodzaak van vervroegingsdoek en kent de voordelen van het HyJet vervroegingsdoek dat Agrifirm in zijn assortiment heeft.


Slijtvast

Sinds seizoen 2021-2022 ligt HyJet vervroegingsdoek bij diverse klanten in meerdere teelten waaronder prei, ijsbergsla, aardbeien en kool. En de ervaring is dat dit doek strak blijft liggen op het gewas en scheurt niet bij het oprollen. Gevers legt uit waarom Agrifirm specifiek gekozen heeft om het HyJet vervroegingsdoek in het productassortiment op te nemen. Het scheuren met als gevolg eenmalig gebruik was een doorn in het oog van de vollegrondsgroente adviseurs binnen Agrifirm. De duurzaamheidsroute waar telers in koersen, betekent ook verminderen van afval en het zolang mogelijk hergebruiken van slijtagemateriaal. In de zoektocht naar een slijtvaster doek is een bedrijf gevonden in Duitsland die in staat was om een degelijker doek te produceren maar ook een specifieke lijmtechniek gebruikt waarmee de scheuren op de lijmlassen tot het verleden behoren. HyJet gift aanzienlijk minder gewasschade / groeiremming wat we in de praktijk vaker zien bij rollen van het doek. Zeker in eerste teelt fases doen we er natuurlijk alles aan om het gewas en jonge blad zo goed mogelijk te sparen. Beschadiging van de jonge groeipunten geeft gewas uitval of stagnatie. Bijkomend voordeel is de rek in het doek waardoor bijvoorbeeld koolplanten beter kunnen uitgroeien onder het doek zonder gewasschade.

Lange Vezels

Vervroegingsdoek is een vlies van willekeurig op elkaar gelegde vezels. Deze vezels zorgen voor de structuur in het doek. De traditionele doeken maken gebruik van korte vezels. Het HyJet vliesdoek is opgebouwd uit lange vezels die ook nog met een lus bij elkaar worden gehouden. De structuur is daardoor veel steviger. Door deze innovatieve productiemethode kan volstaan worden met een doek van 19 gram/m2. Dit is vergelijkbaar met traditioneel vliesdoek. HyJet doek gaat 3 seizoenen mee. HyJet wordt aangeboden in de breedtes van 10,20 meter, 13,10 meter en 16 meter. Afhankelijk van de gewenste breedte voor de teler zitten er enkel confectie naden in het doek. Op een rol gaat 250 of 500 meter. Gevers merkt op dat 250 meter het meest handelbaar is. De lange vezels zorgen voor stevigheid tegen scheuren maar zorgen ook voor een betere structuur waardoor het doek altijd strak op het veld blijven liggen. Ook bij harde wind klappert het HyJet doek niet op het gewas. In het filmpje achter de QR code is HyJet doek te zien in harde wind. 


De noodzaak om te vervroegen en zodoende het seizoen te verlengen is bekend. De middelen om die vervroeging te kunnen realiseren ontwikkelen zich. Deze ontwikkelingen moeten binnen een duurzaam kader plaats vinden. Het HyJet vervroeginsdoek voldoet aan de randvoorwaarden. Daarnaast wordt het voor de vollegrondsgrondsgroenteteler makkelijker gemaakt. Immers minder werk met het oprollen en minder schade tijdens de afdekperiode.

Jouw groenteteelt is ons specialisme. Voor het succesvol telen van vollegrondsgroenten zijn er veel regels, voorwaarden, variabelen en ontwikkelingen om mee om te gaan. Goed kwalitatief advies is essentieel en vraagt om specialistische kennis. Samen werken we aan het beste rendement voor jou. Kijk voor onze groentespecialist bij jou in de regio op www.agrifirm.nl of bel naar T 088 488 12 70.