Telers en ketenpartners welkom op bejo open dagen

Bejo is verheugd haar Open Dagen in 2022 weer als vanouds te kunnen organiseren. Van dinsdag 27 september tot en met zaterdag 1 oktober komen groentetelers en relaties vanuit de hele wereld naar de groentezadenspecialist in Warmenhuizen om kennis te maken met de nieuwe Bejo rassen. De Bejo Open Dagen bieden tevens ruimte om samen de ontwikkelingen, kansen en uitdagingen in de markt te bespreken, met als doel smaakvolle en gezonde groenten te telen waar consumenten wereldwijd van genieten.


Ontdek veelbelovende nieuwe rassen

Bejo zet sterk in op de veredeling van robuuste rassen, welke onder diverse klimatologische omstandigheden een goede opbrengst genereren.


Prei

Kicker is een (nieuwe) primeurprei met een middellange schachtlengte en een mooie donkere bladwaaier. Dit ras geeft zeer vroeg al een goede productie met een uitstekende kwaliteit en pelbaarheid. Bovendien is Kicker sterk tegen bladbreuk, schot en roest.


Bleekselderij

Bachata is een nieuwe, breed inzetbare, middellange bleekselderij voor het hele seizoen. Dit ras groeit snel en is sterk tegen koudeschot. Bachata valt op met een gezond groen gewas en lange stelen, dus ook ideaal om te flowpacken.


Spitskool

Tijdens de Open Dagen presenteert Bejo de nieuwkomer BEJO 3518, een dikbladige bewaarspitskool die uitermate sterk is tegen bewaarstip bij (CA) bewaring tot medio maart.

Door een hoger aantal groeidagen in vergelijking met andere rassen kan BEJO 3518 gemakkelijk groeistoten opvangen zonder uit de maat te groeien. Het ras is gezond op het veld en sterk tegen trips.


Bloemkool

Newlyn is een opvallende nieuwkomer voor betrouwbare oogst in de late tot zeer late herfst. Het ras onderscheidt zich door een goede zelfdekbaarheid, een bijzonder vaste kool en een prima uniformiteit. Tot laat in de herfst blijft het gewas erg gezond wat een gezonde onderkant garandeert. Een goede weerbaarheid tegen nachtvorst in combinatie met de opvallend vaste kool in de late herfst maakt dit ras erg gewenst om het seizoen mee af te sluiten. De goede houdbaarheid na de oogst resulteert in positieve reacties uit het handelskanaal.


Witte Kool

BEJO 3517 is een vlotgroeiende platte kool met unieke compactheid voor de versmarkt.

Dit ras heeft een gladde, donkergroene uitstraling en is geschikt voor zowel de vroege-, zomer-, als bewaarteelt. Door de uniforme stand van het gewas met beperkte bladomvang is de BEJO 3517 bovendien zeer arbeidsvriendelijk.

Met Expectation introduceert Bejo een bewaarkool die een echte verbetering is op vlak van tripstolerantie en gezondheid op het veld. Expectation is productief, gemakkelijk te schonen en blijft inwendig goed. Het ras is alleen geschikt voor kleigronden.

Chinook is een nieuwe industriekool met een iets platronde vorm. Dit ras geeft uitzonderlijk hoge tonnages voor de oogst in augustus en begin september.


Sla

BEJO 26-207 is een ijsbergsla-ras voor het voorjaar dat ook onder mindere omstandigheden zeer productief is. BEJO 26-207 heeft een mooie interne bladstructuur met een platte, witte en gesloten onderkant en is zowel geschikt voor versmarkt als snijderij.


Inspiratie voor keten en consument

Bejo inspireert telers en partners uit de keten door nieuwe toepassingen van groenten en innovatieve groenteconcepten. Smaak, gezondheid en gemak staan daarbij hoog in het vaandel en worden tijdens de Open Dagen uitgebreid besproken met partners uit de hele keten. Bejo investeert in smaakonderzoek om rassen met een duidelijke smaak wetenschappelijke onderbouwing te geven. De bezoekers kunnen kennis maken met onder andere Redi (purple sprouting broccoli) en het trendy platte kool concept CrispyCab. Daarnaast staan de attractieve Purple Power rassen in de spotlights en is er aandacht voor koolrabi. Al deze rassen passen perfect in de huidige gezondheidstrend en zijn goed voor een (kleurrijke) variatie op het bord.


Innovaties in Seed Technology

Innovatieve technologie is onmisbaar voor de ontwikkeling en productie van nieuwe rassen. Een sterk ras begint met goede genetica. Tijdens de Research Tour wordt, aan de hand van een voorbeeld van Chinese kool en de schimmel Fusarium, duidelijk hoe resistentieveredeling werkt. De Seed Quality tour volgt de weg die het zaad bij Bejo aflegt, om uiteindelijk als topkwaliteitszaad aan telers over de hele wereld uitgeleverd te worden.

Tijdens de Bejo Open Dagen presenteren diverse bedrijven nieuwe machines en technieken op het gebied van teelt, bewaring en verwerking van onze gewassen. Op regelmatige basis wordt onderstaande gedemonstreerd op het veld:
Planten: TTS, Nanne Kooiman
Wieden: Plant Systems, Andela, Lemken Nederland BV, HAK
Vervroegingsdoek: Agrifirm
Robottrekkers: Van Der Werf


Natuurlijke partners

Vanzelfsprekend is er ook aandacht voor de bijen. Bejo investeert in bijen om enerzijds de natuurlijke bestuiving door gezonde bijenvolken op de productievelden veilig te stellen en anderzijds in het kader van maatschappelijk belang. De imkers bij Bejo vertellen de bezoeker graag meer over de activiteiten op het gebied van bijenveredeling en bijengezondheid.


Werken bij Bejo

Bejo biedt mooie carrièrekansen in vakgebieden zoals veredeling, research, zaadproductie, logistiek, verkoop en op diverse ondersteunende afdelingen zoals HR, Finance of IT. Pas afgestudeerden en zij die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging zijn van harte welkom om zich via de site werkenbijbejo.nl aan te melden voor een vrijblijvende kennismaking met de HR-collega's tijdens de Open Dagen.


Handige app

Tijdens het bezoek aan de Open Dagen biedt de Bejo Experience app handige informatie, zoals de locaties van de diverse rassen op het demoveld. De app is te vinden in de Apple en Android store.

De Bejo Open Dagen vinden plaats aan de Trambaan 2a in Warmenhuizen van dinsdag 27 september tot en met vrijdag 30 september (9.00-17.00 uur) op uitnodiging voor klanten en zakelijke relaties. Op zaterdag 1 oktober (9.00 tot 16.00 uur) zijn ook familie en buren welkom om Bejo te bezoeken en te ontdekken.