Wiedeggen in kool

Wiedeg in de koolteelt

"Op tijd beginnen" is de boodschap van Wouter Dijkhuis van OPteelt. Dijkhuis ligt de mogelijkheden van eggen toe tijdens een bijeenkomst op het demonstratiebedrijf kool. Naast de toelichting laat Dijkhuis samen met collega adviseur Christoffel den Herder van Cerus Horti Advice twee machines zien in een pas geplant broccoli perceel op het demonstratiebedrijf. Op tijd is in de ogen van Dijkhuis op het moment dat witte worteldraadjes zichtbaar zijn in de bodem. Verstoren door de tanden van de eg leidt tot uitputting van het onkruidzaad. Bijkomend voordeel is dat ook de eitjes van de koolvlieg worden blootgelegd en verdrogen, waardoor ze niet meer uitkomen. 


Slim

De techniek van eggen is oud. De aanwezigen kenden wiedeggen uit het verleden en kenden de voordelen. En ook de nadelen. De moderne wiedeggen waarvan de Treffler eg en de APV vario eg in het veld werden gedemonstreerd nemen nadelen weg. Beide eggen werken met een constante druk op de pennen die de grond beroeren. Slimme mechanismen zorgen dat in willekeurig welke stand alle pennen een gelijke druk hebben. Daarnaast kunnen de pennen al dan niet minder agressief ingesteld worden. En erg belangrijk voor een nauwkeurig resultaat: de pennen zijn dusdanig gefixeerd dat deze geen zijwaartse beweging maken. Er kan dicht bij de plant worden geëgd.


Snelheid

De demonstratie vond plaats in een broccoliperceel dat twee weken daarvoor geplant was. Een deel van het perceel was geschoffeld en een deel was niet geschoffeld. Op beide percelen lieten de eggen zien wat de functie was. De opmerking over op tijd beginnen was duidelijk te zien. Onkruiden van ca. 1 cm vragen een agressievere instelling om het onkruid structureel te verwijderen. Dijkhuis en Den Herder toonden zich voorzichtig met de opmerking dat de snelheid 1,7 a 1,9 kilometer per uur zou moeten zijn. De aanwezige kooltelers kennen hun gewas beter en gaven aan dat 5 kilometer per uur geen probleem zou zijn voor de koolplanten. "Deze groeit wel door." was de ervaring. Uiteraard bood de demonstratie de mogelijkheid om dit te laten zien en de telers hadden gelijk. De broccoliplanten bleven staan en de snelheid zorgde voor meer losliggend onkruid.


Combinatie

Mechanische onkruidbestrijding is meer dan het inzetten van een wiedeg. Dijkhuis en Den Herder hebben een groot deel van hun advies ervaring opgedaan bij biologische telers. Ze kennen de ervaringen en de resultaten. Optimaal is op tijd beginnen met eggen en op zeker moment de onkruidbestrijding vervolgen met schoffelapparatuur. Deze combinatie eventueel aangevuld met een aanaardbewerking geeft afdoende beheersing van onkruiden. Het is wel zaak om percelen in de gaten te houden en een overcapaciteit te hebben. Soms is het nodig om de wiedeg in te zetten met tussenposen van drie dagen.


De combinatie van een andere manier van ophangen van de pennen en rijden op GPS maakt het mogelijk om dicht langs de planten te rijden. Het perspectief van mechanisch onkruidbestrijding is daarmee positief. Het vraag kennis van de techniek en de teelt en dat betekent dat het echte vakmanschap zich kan laat zien in een goede onkruidbeheersing.